Smartengeld bij hondenbeet | Direct Gratis Advies van de beste experts
  • Home
  • Heeft u recht op smartengeld bij een hondenbeet?

Heeft u recht op smartengeld bij een hondenbeet?

Bent u gebeten door de hond van een ander en heeft u daarbij letsel opgelopen? Dan heeft u altijd recht op smartengeld (ook wel immateriële schadevergoeding genoemd). Lees op deze pagina meer over smartengeld na een hondenbeet.

Als slachtoffer van een hondenbeet heeft u recht op smartengeld. Naast vergoeding van alle door u gemaakte extra kosten en een eventueel verlies van inkomen.

Wat is smartengeld of vergoeding van immateriële schade?

Smartengeld is een vergoeding voor gederfde levensvreugde als u door een hondenbeet letsel heeft opgelopen. In welke mate er door de hondenbeet levensvreugde is gederfd, verschilt al naar gelang het letsel en u als persoon. Bij de bepaling van uw smartengeld bedrag of immateriele schadevergoeding, gaat om de mate waarin de kwaliteit van uw leven door de gevolgen van het letsel door de hondenbeet is aangetast. Smartengeld is bedoeld voor alle gevolgen van de hondenbeet die “niet op geld waardeerbaar zijn”.

Smartengeld factoren

Bij Van der Toorn Personenschade realiseren wij ons als geen ander, dat de bepaling van uw smartengeld maatwerk is. Samen met u zullen wij beoordelen op welk bedrag aan smartengeld u recht zult hebben. Ondanks dat de hoogte van het smartengeld dus sterk van uw eigen persoon en de ernst van uw letsel door de hondenbeet afhangt, zijn er in de loop van de jaren in rechterlijke uitspraken een aantal belangrijke smartengeld factoren vastgesteld. Hierbij kunt onder andere denken aan:

  • het soort letsel: zo krijgt u voor letsel en littekens door een hondenbeet volgens Nederlands recht jammer genoeg maar een relatief klein bedrag aan smartengeld. Althans, vergeleken met andere soorten letsel
  • de ernst van uw letsel: bent u na enkele weken zonder resterende klachten en littekens van de hondenbeet genezen, dan heeft u op minder smartengeld recht dan wanneer uw littekens blijvend zullen zijn of wanneer u pijn van het letsel zult blijven houden
  • uw leeftijd en uw geslacht; dit is met name bij littekens van belang
  • bij ernstig letsel door een hondenbeet: uw gemiste maatschappelijke kansen en carrière kansen
  • eventuele (blijvende) arbeidsongeschiktheid
  • eventuele blijvende afhankelijkheid van anderen
  • de eventuele invloed van de hondenbeet op studie, relaties, hobby’s en vrije tijd
  • de mate van blijvende invaliditeit, alhoewel dit minder speelt bij letsel door een hondenbeet dan bij andere letsels.

Bedragen smartengeld bij hondenbeet

De precieze vaststelling van uw smartengeld gebeurt aan de hand van uw persoonlijke situatie en “vergelijkbare smartengeld situaties”. Die “vergelijkbare smartengeld situaties” zijn te vinden in de Smartengeldgids die één keer per 3 jaar door de ANWB wordt uitgegeven (vanaf 2014: 1 x per jaar). In de Smartengeldgids staan alle rechterlijke uitspraken over smartengeld gepubliceerd en per “letsel soort” gerubriceerd. 

Voor de hoogte van uw smartengeldvergoeding is de inhoud en juridische beoordeling van bepaalde (medische stukken) van groot belang. Onderhandelingsvaardigheden spelen ook een aanzienlijke rol bij de bepaling van uw smartengeld bedrag. 

Hoe nu verder?

Heeft u door een hondenbeet letselschade opgelopen en vragen over smartengeld? Vraag ons dan om advies. Dat is voor u geheel vrijblijvend en dus KOSTELOOS. U kunt ons bellen, mailen of zelfs chatten. Wat u wilt.

U krijgt van ons een eerlijk en duidelijk onderbouwd advies. En dan kunt u zelf beslissen wat u doet. En als wij met elkaar in zee gaan, dan krijgt u van te voren sowieso de garantie dat onze hulp voor u helemaal GRATIS zal zijn.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Test hier of u in aanmerking komt voor vergoeding van uw letselschade en onze GRATIS rechtshulp.

DOE NU DE LETSELSCHADETEST

De juiste hulp na hondenbeet

Elke dag merken wij hoe lastig slachtoffers het hebben met de discussies en

de houding van verzekeraars. En niet om als slachtoffer het onderste uit de kan te halen,

maar alleen om een eerlijke en rechtvaardige letselschade vergoeding te krijgen. Vaak lukt

dat niet alleen en heeft u juridische hulp nodig. Niet veel mensen weten dat die

hulp volgens de Wet GRATIS is.